Redactie RTL Nieuws
13 november 2022
•
5 min
Veel mensen kunnen niet zomaar in één keer 5000 euro op tafel leggen voor de aanschaf van een hybride warmtepomp. Daar is iets slims op bedacht. Je kunt via je werkgever met een belastingvoordeel van maximaal 50 procent een hybride warmtepomp aanschaffen. Je betaalt de helft van de kosten met je vakantiedagen of je persoonlijk budget. Een soort fietsplan, maar dan voor je hybride warmtepomp.
Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie minimaal een hybride warmtepomp te laten installeren. Een hybride warmtepomp wordt geplaatst naast je gasgestookte HR-ketel.
Daarnaast krijg je een buitenunit in je tuin of op je dak. Alleen op heel koude dagen (van net boven nul of kouder) moet je CV-ketel bijspringen om je huis met gas te verwarmen. De rest van het jaar zorgt de warmtepomp voor de verwarming van je woning en bespaar je gas.
7 jaar lang 1,9 vakantiedagen
95 procent van alle huizen is geschikt voor de plaatsing van een hybride warmtepomp. Je huis hoeft niet zo extreem goed geïsoleerd te zijn zoals noodzakelijk is bij een volledig elektrische warmtepomp. Maar hoe beter je huis is geïsoleerd, des te minder gas gebruikt de hybride warmtepomp.
Normaal kost een hybride warmtepomp zo'n 5000 euro. Je kunt hem via je werkgever aanschaffen met een fors belastingvoordeel. Je betaalt de warmtepomp terug aan je baas met je brutoloon of je levert 7 jaar lang 1,9 vakantiedagen per jaar in. Ook kun je overuren of je dertiende maand gebruiken. Je krijgt maximaal de helft van de fiscus terug en dan betaal je netto nog maar 2500 euro voor je hybride warmtepomp.
Sander Vaneker heeft gebruik gemaakt van deze gunstige regeling: "Ik had gelezen over de warmtepomp via de baas. Dus ik dacht: ik heb een baas en ga eens informeren. Toen bleek dat dit inderdaad mogelijk is en dat was toch wel het beslissende zetje."
Sander werkt toevallig als ambtenaar bij de Belastingdienst. In de cao voor ambtenaren staat dat je een deel van je Individuele Keuze Budget (IKB) kunt gebruiken voor het verduurzamen van je woning, bijvoorbeeld door je huis te isoleren of te voorzien van een warmtepomp of zonnepanelen.
50 tot 70 procent minder gasverbruik
Vaneker verstookt jaarlijks zo’n 2000 kuub gas in zijn woning uit de jaren 30 in Enschede. Hij hoopt met zijn hybride warmtepomp fors op zijn gasgebruik te besparen. "Dat gaat zeker lukken", zegt Rick Bruins van Remeha, de leverancier van de hybride warmtepomp. "Je bespaart met zo'n warmtepomp tussen de 50 tot 70 procent op je gasverbruik. De precieze energiebesparing ligt aan hoe goed je huis is geïsoleerd."
Een hybride warmtepomp verbruikt wel extra stroom; grofweg zo’n 3 kWh elektriciteit per kuub gas. Deze elektriciteit kun je zelf opwekken door zonnepanelen op je dak te leggen. Met zes tot acht zonnepanelen compenseer je het volledige elektriciteitsverbruik van de hybride warmtepomp.
Vanaf 2023 geen btw meer op zonnepanelen
Sander Vaneker heeft naast zijn hybride warmtepomp inmiddels zes zonnepanelen besteld. Vanaf 1 januari 2023 betaal je ook geen btw meer op de aanschafsprijs van je zonnepanelen. Dus dit was het geschikte moment.
HAASheat bedacht deze fiscaal gunstige regeling samen met de accountants van EY, want het moet belastingtechnisch wel kloppen. Je zit niet te wachten op naheffingen van de Belastingdienst. Je kunt de regeling een beetje vergelijken met het afgeschafte pc-privéproject of het populaire fietsplan, maar dan voor hybride warmtepompen.
Volgens Dennis Blaauwbroek van HAASheat is deze regeling extra interessant voor werknemers met een laag inkomen. Je kunt met een (gezamenlijk inkomen) tot 45.000 euro een lening afsluiten tegen 0 procent rente via het Warmtefonds.
Blaauwbroek rekent voor: wie een (gezamenlijk) inkomen tot 45.000 euro heeft sluit via het Warmtefonds een lening af van 50 tot 60 euro per maand. Via het fiscale voordeel van je werkgever betaal je netto maar 25 tot 30 euro per maand. En vanaf dag één gaat je gasrekening naar beneden. Met de hoge energieprijzen van wel 2 tot 3 euro per kuub gas heb je je investering in één of twee jaar terugverdiend.
De regeling is niet alleen voor grote bedrijven zoals ABN AMRO, die als eerste meededen aan een proefproject, of voor medewerkers van de overheid. Ook kleine bedrijven met vier tot vijf werknemers zijn geschikt, zolang er fiscale ruimte is in de werkkostenregeling (WKR).
45 procent geen geld voor warmtepomp
HAASheat hoopt dat op deze manier meer mensen een hybride warmtepomp kunnen betalen. Onlangs bleek uit een onderzoek van Kadasterdata.nl onder 1069 Nederlandse huiseigenaren dat geld een belangrijke rol speelt. Zo'n 45 procent van de ondervraagden zegt onvoldoende geld te hebben voor de aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp.
What did you think of this article?